Acneea juvenila este una dintre cele mai frecvente afectiuni dermatologice, apare la pubertate datorita modificarilor hormonale ce au loc in organism.
Modificarile hormonale determina secretia excesiva de sebum si inflamarea foliculului pilosebaceu. Sub actiunea bacteriilor, depozitele de sebum se infecteaza. Astfel apar pustulele.
Factori care agraveaza evolutia acneei juvenile:
Acneea juvenila in forma foarte grava necesita consultarea unui dermatolog, dupa care se poate incepe tratamentul cosmetic.
Formele care nu necesita interventia medicului pot fi tratate direct de catre cosmeticiana.
Produsele dematocosmetice pe care le folosesc in tratamentul acneei juvenile, au ca ingredient de baza extractul de alge https://www.anniela.ro/2020/02/07/algavit-sau-puterea-vindecatoare-a-algelor/.
Curatarea sub abur a tenului folosind gelul purificator care prin continutul de substante bioactive elibereaza porii, indeparteaza excesul de grasime si calmeaza iritatiile. Amestecul de abur, ozon si uleiuri esentiale are rolul de a usura desprinderea celulelor moarte si de a purifica pielea. Gomajul sau exfolierea se face pentru indepartarea celulelor moarte si grasimii in exces, manual prin usoare miscari de masaj sau folosind peria rotativa profesionala.
Extragerea comedoanelor si a pustulelor urmata de aplicarea lotiunii calmante bogata in principii active cu un puternic efect antibacterian si antiinflamator cu actiune in combaterea si prevenirea acneei.
Dezinfectarea si calmarea zonelor unde s-au facut extractii, folosind electrodermul. Aplicarea unei masti bogate in extract de alge, avand efect antibacterian. Masca impiedica formarea punctelor negre, indeparteaza excesul de sebum, regleaza activitatea glandelor sebacee si reduce predispozitia tenului de a dezvolta noi stari infectioase.
La final aplicarea cremei de protectie. Tratamentul la cabinet se repeta o data sau de doua ori pe luna functie de situatie, dar nu este suficient. Ingrijirea trebuie continuata acasa. Curatarea tenului dimineata si seara cat si dupa efort fizic intens, este esentiala.
Sapunul cu spirulina, ulei de rozmarin si lemongrass este foarte prietenos cu pielea fiind facut din ingrediente naturale.
Pastrarea unei diete bogate in vitamine, minerale ( Zn, Si, Cr), carne alba slaba, peste, ceai verde si desigur multa apa. Se vor evita bauturile racoritoare acidulate, produsele de patiserie, prajelile, lactatele grase.
In urma studiilor efectuate s-a observat ca in tratamentul acneei vulgare, alternarea sedintelor de curatare profunda ( inclusiv extractii) cu cele de calmare/ recuperare, da cele mai bune rezultate.
Numarul sedintelor se stabileste functie de gravitatea afectiunii.
Dupa ce s-a facut diagnosticarea corecta a tenului se incepe tratamentul care se axeaza pe trei actiuni:
Aceasta metoda de tratament care promoveaza alternarea sedintelor de curatare cu cele de recuperare/calmare, are urmatoarele avantaje:
Etapa de curatare profunda incepe cu aplicarea gelului cu efect keratolitic, aceasta etapa pregateste tenul pentru extractii. Gelul este foarte eficient datorita substantelor active continute.Aceste substante active sunt:
Dupa ce pielea a fost pregatita se efectueaza extractiile.
Cea de-a doua parte a tratamentului de curatare are drept scop reducerea inflamatiei si a infectiei cu bacteria P-acnes.
Pentru asta se foloseste mezoterapia virtuala- metoda terapeutica revolutionara.
Mezoterapia virtuala are ca rezultat electropermeabilizarea pielii,adica creerea unor pori temporari in membranele celulelor, folosind impulsurile electrice de frecventa joasa.
Aceasta procedura are ca scop penetrarea transdermica a substantelor necesare. In tratamentul acneei vulgare folosim cocktailul purificator/ antiinflamator.
Acest cocktail contine substante active care echilibreaza secretia de sebum, previne proliferarea bacteriilor, reduc inflamatia si roseata, au efect seboreglator comedolitic si keratolitic.
Sedintele de recuperare si calmare incep cu etapa de curatare blanda, folosind acizi slabi sau enzime. Apoi etapa de stimulare a regenerarii pielii folosind tot mezoterapia ca procedura. Cocktailul pentru aceasta etapa contine substante active pentru calmarea pielii, reducerea inflamatiei, cresterea nivelului de hidratare, regenerrea texturii , reinnoirea celulara, echilibrarea secretiei de sebum si reducerea semnelor. Dupa fiecare sedinta de tratament se stabileste protocolul de ingrijire acasa.
Urmele lasate dupa vindecarea cosurilor sunt semene rosii care vor disparea in timp. Daca sunt expuse la soare vor capata culoarea maronie. Pentru a evita acest lucru este important ca pielea sa fie protejata cu SPF50. Aceste semene dispar singure chiar daca dureaza o vreme.
Cicatricile post acneee sunt diferite. Sunt adancituri sau formatiuni in relief care se formeaza in piele. Ele pot fi reduse prin tratamente dermato-cosmetice precum peelingul, dermoabraziunea si EPN.
EPN este o metoda noua de tratament prin care se face inductie de colagen si elastina .
Prin electroporatie se creaza canale verticale prin care se stimuleaza sinteza de factori de crestere cutanati si productia de collagen si elastina. Este de preferat ca tratamentul sa inceapa imediat dupa terminarea tratamentului acneei.
Tratamentul este individualizat functie de vechimea cicatricilor, severitatea lor, fototipul cutanat.
Cicatricile mai putin vizibile pot fi tratate prin microdermoabraziune , procedura descrisa la ‘’ tratamente dermatocosmetice’’.