Alimentatia- rol important in tratamentul acneei juvenile
Acneea este o afectiune a pielii preponderenta in randul adolescentilor, dar ea poate sa apara la toate varstele, avand drept cauze imunitatea scazuta, disfunctii hormonale, predispozitie genetica, stress emotional.

Acneea care apare in adolescenta este numita acnee juvenila si are drept cauza modificarile hormonale care determina glandele sebacee sa produca mai mult sebum decat are pielea nevoie. Se manifesta prin umflaturi la suprafata pielii fetei, gatului, umerilor si spatelui. Aceste umflaturi sunt acumulari de sebum in pori care impreuna cu celule moarte, particulele de praf si resturi de produse de machiaj optureaza porii si formeaza punctele negre. Sub actiunea bacteriilor punctele negre se infecteaza si se formeaza pustulele( cosurile).
Cum influenteaza alimentatia aspectul pielii?
S-a stabilit stiintific ca alimentatia influenteaza aspectul tenului. Sudiile nutritionale au aratat ca anumite alimente cresc rapid nivelul glicemiei, atunci organismul secreta insulina. Acest hormon prezent in cantitate mare in sange determina glandele sebacee sa produca mai mult sebum, astfel creste riscul aparitiei acneei.Veste proasta pentru iubitorii de ciocolata.Nu numai ciocolata si dulciurile ridica nivelul glicemiei ci si toate alimentele incadrate la carbohidrati( orez, paine alba, paste).
Dieta bogata in grasimi saturate, lactate, glucide, nu este compatibila cu acneea pentru ca accelereaza activitatea glandelor sebacee.
Consumul alimentelor cu indice glicemic scazut, sarace in carbohidrati si grasimi saturate, va reduce riscul aparitiei acneei.

Alimentele bogate in antioxidanti, vit A, vit C, vit E, zinc, acizi grasi nesaturati, pot fi aliati in tratamentul acneei.
Indicat este ca adolescentii sa consume cat mai des posibil urmatoarele alimente: cereale integrale, legume, fructe si legume neprocesate.
Alimentele care contin urmatoarele minerale si vitamine sunt benefice pentru ca reduc inflamatia : zincul mineral, vitamina A si E, antioxidanti.
Urmatoarele alimente ar trebui sa fie permanent prezente in dieta celor care se confrunta cu acneea.
- fructe si legume galbene si portocalii ( morcovi, caise, cartofi dulci) contin vit A.
- fructe si legume verde inchis ( brocoli, salata, patrunjel, avocado,mere verzi) contin vit C, seria de vit B, vit A.
- paine integrala si orez brun au indice glicemic scazut.
- carne de curcan bogata in Zn
- seminte de dovleac bogate in Zn
- fasole, mazare si linte bogate in Zn
- nuci contin grasimi nesaturate
- peste gras contin acizi grasi nesaturati.
Daca exista alergii sau sensibilitati anumite alimente pot fi scoase.
Apa si tenul – cum ajuta o buna hidratare la combaterea acneei

Apa este cea mai buna prietena a sistemului metabolic, ajuta organele sa functioneze normal si elimina toxinele.Bauta in cantitate potrivita ajuta organismul sa asimileze substante nutritive si sa elimine toxine. Apa eliminata prin transpiratie spala porii de sebumul ramas blocat, de praf si de celule moarte. Apa nu doar spala porii ci si hidrateaza pielea, aceasta devenind mai elastica mai neteda si mai moale.
In concluzie, daca te confrunti cu acneea si vrei sa o poti controla prin dieta, se recomanda sa consuni zilnic cat mai multe alimente care contin zinc, antioxidant, vitaminele A si E, su sa bei cat mai multa apa.