Acneea vulgara – cauzele si formele clinice

Acneea vulgara – cauzele si formele clinice

Acneea vulgara si rozaceea reprezinta doua afectiuni dermatologice incredibil de frecvente, in special in Occident, cu impact atat medical cat si estetic asupra vietii de zi cu zi a milioane de oameni din intreaga lume.

Acneea vulgara este o afectiune comuna a foliculului pilo-sebaceu. Desi este un apanaj al perioadei de adolescenta, acneea vulgara se poate prelungi si la varsta adulta, putand determina tulburari psiho- comportamentale de diferite intensitati precum si modificari de tip cicatriceal la nivelul pielii persoanelor afectate. Severitatea acestei afectiuni poate varia in mod semnificativ de la forme blande comedoniene ( care se pot trata cu succes in cabinetele de estetica https://www.anniela.ro/tratament-acnee-juvenila/ ) pana la forme grave, acneea chistica care necesita tratament dermatologic.

Dupa fata, cele mai frecvente zone unde apare acneea sunt: regiunea toracica anterioara si jumatatea superioara a spatelui. Mai multe studii au aratat ca 85% dintre persoanele cu acnee vulgara sunt tineri intre 12-24 ani, restul sunt persoane adulte. La toate grupele de varsta sexul feminin este mai afectat decat sexul masculin. Acneea adultului poate fi o continuare a acneei juvenile sau poate aparea fara istoric.

CAUZELE ACNEEI VULGARE

In urma studiilor s-a observat o relatie intre : tulburarile hormonale, nutritie, tulburari genetice , tulburari endocrinologice si acneea vulgara.

Sustinatorii relatiei dintre acnee si nutritie se bazeaza pe influenta exercitata de factorii nutritionali asupra nivelului seric al unor hormoni cum ar fi factorul de crestere insulin.

Alimentele cu continut scazut de carbohidrati care determina o mica variatie a glicemiei, precum o dieta bogata in acizi grasi esentiali tip omega 3, sunt benefice pentru cei ce sufera de acnee vulgara.

Laptele, dimpotriva, a fost considerat un factor favorizant al acneei, la baza acestei afirmatii stand prezenta unor hormoni in produsele lactate.

Productia de sebum si deci aparitia acneei vulgare are influente hormonale. Hormonii androgeni sunt incriminati in patogeneza acneei . Androgenii joaca un rol esential in reglarea secretiei de sebum. Din acest motiv , dezvoltarea acneei si activitatea glandelor sebacee ale fetelor si baietilor aflati la pubertate se coreleaza cu un nivel seric crescutal hormonilor androgeni.Cresterea nivelului acestui hormon anunta debutul pubertatii adevarate. Persoanele rezistente la actiunea hormonilor androgeni nu produc sebum in exces si deci nu sunt afectate de acnee.

Rolul hormonilor estrogeni in acnee este incert. Desi in practica s-a aratat ca doze mari de estrogeni sunt capabile sa suprime secretia de sebum.

Factorul de crestere insulin – un hormon inrudit cu hormonul de crestere uman, a fost recent supus unor investigatii ca potential factor care contribuie la aparitia acneei.

O constatare foarte importanta este aceea ca acneea poate aparea intr-un numar de tulburari genetice si afectiuni endocrinologice.

Exemple: persoanele cu un genotip xyy si cele cu sindrom ovarian polichistic, hiperandrogenism si nivel seric crescut al cortizonului prezinta un risc crescut de a dezvolta acnee vulgara.

FORMELE CLINICE ALE ACNEEI VULGARE

Acneea vulgara se prezinta ca o combinatie de manifestari clinice, comedoane deschise si inchise, papule si noduli.

1

Cea mai usoara forma este cea comedoniana, ( imaginea 1)caracterizata prin absenta leziunilor cu caracter inflamator. La polul opus este acneea conglobala o forma grava a acneei nodulo-chistice.

2

Acneea nodulo- chistica ( imaginea 2)afecteaza tesutul cutanat la nivel profund. Se manifesta prin eruptii adanci si inflamatii aparute pe ten, torace si spate.Chisturile acneice sunt dureroase la atingere si dezvoltate adanc sub piele.

Acneea conglobata este manifestata prin abcese mari interconectate si prin cicatrice neregulate, ambele cu potential desfigurativ pronuntat.

3

Acneea fulminous ( imaginea 3) este o forma mai acuta si mai severa , cu debut brusc caracterizata prin abcese dureroase asociate cu semne ale afectarii multisistemice – febra, leziuni osoase, poliartrita.

MECANISME CARE DUC LA APARITIA ACNEEI VULGARE

Cea mai cunoscuta teorie referitoare la patogeneza acneei vulgare este teoria microcomedoniana . Conform acestei teorii, pasul primordial in procesul afectiunii este reprezentat de hiperkeratinizarea portiunii superioare a foliculului pilosebaceu.Aceasta keratinizare excesiva are ca efect strangularea foliculului.

Pe masura ce keratinocitele moarte si sebumul continua sa se acumuleze are loc transformarea in comedoane.In interiorul unui comedon in evolutie bacteria ” propionibacteriumacnes ” prolifereaza, determinand un raspuns prompt din partea organismului gazda, manifestat printr-o stare inflamatorie exprimata clinic sub forma papulelor si a pustulelor.

In tot acest timp, procesul de acumulare a keratinocitelor moarte si a sebumului continua neintrerupt, ceea ce duce la cresterea presiunii interne, urmata de ruperea peretelui comedonului, cu inflamatie locala importanta si alcatuire de noduli.

Desi principiile care stau la baza acestei teorii raman in continuare valabile , datele oferite de noile cercetari in domeniu, arunca mai multa lumina asupra mecanismelor patologice specifice diferitelor stadii de evolutie a acneei, precum evolutia de la un stadiu la altul. Ordinea acestor evenimente a fost pusa sub semnul intrebarii de catre noile descoperiri, sugerand o mai complexa interactiune intre factorii favorizanti ai afectiunii.

Considerat drept cheie a formarii comedonului, procesul de keratinizare inca se studiaza.

S-a segerat ca reducerea acidului linoleic, un acid gras esential , in sebum, poate duce local la hiperkeratoza in folicul.

Deasemeni s-a sugerat ca adeziunea excesiva a corneocitelor din structura comedonului ar fi o consecinta a secretiei de catre bacteria P.acnes a unui biofilm cu functie de adeziv. P.acnes este o bacterie anaeroba implicata in patogeneza acneei.Mai multe studii au evidentiat prezenta unui numar mare de bacterii P.acnes la copii si tinerii cu acnee comparativ cu lotul martor neafectat de acnee. Intre bacteria Pacnes si sistemul imunitar al gazdei exista o legatura.Odata elucidata complexitatea sistemului imun si interactiunea gazda-agent patogen, vor f descoperiti si factori suplimentari care stau la baza initierii si propagarii proceselor patologice in acnee.

admin